Marha(jó) taco
Igazi partikaja a hétvégi bulikhoz gyorsan, egyszerűen.
A taco eredendően mexikói, de sokan mondják a magukénak ezt a remek, ezerarcú ősi street food-ot. Az általam elkészített taco alapanyagai is visszanyúlnak az eredetihez. Habanero paprika, marhahús, kukorica taco (ha lett volna). Sajnos nem találtam kukorica taco lapot, csak soft konyhakész változatot, de így is isteni volt. Az elkészítés kb. 30-40 perc.
Alapanyagok (3-4 főre):
- darált marhahús (400-500 g)
- taco lapok (1 csomag 8-10 db)
- paradicsom (3 db)
- fokhagyma (2 gerezd)
- lila hagyma (1 db)
- retek (2-3 fej)
- citrom vagy lime (1 db)
- csípős paprika (1 db habanero, chili)
- tejföl (2 dl)
- saláta (1 kis fej)
Fűszerek:
- só, bors
- fokhagymakrém
- petrezselyem
Elkészítés:
Rakjunk fel egy serpenyőt melegedni. Amíg melegszik a serpenyő, addig durvára vágjuk a paradicsomot, a lila hagymát, a petrezselyem felét és a paprikát, majd belerakjuk az aprítóba. A habanero paprikát magok nélkül használjuk, így is elég erős lesz. A zöldségekhez hozzáadunk egy csipet sót és pár csepp oliva olajat.
A zöldségeket aprítsuk fel és nyomjuk rá egy fél citrom levét. A serpenyő időközben felmelegedett. Kevés olajon pirítsuk le a darált húst. Fűszerezzük sóval és borssal. Addig pirítsuk, míg a leve is elpárolog és pergős, kicsit szárazabb nem lesz.
A húst rakjuk félre és készítsük elő a friss, ropogós összetevőket. A retket kis cikkekre vágjuk, a salátát pedig csíkokra. A maradék petrezselymet aprítsuk fel és keverjük el egy kicsi sóval, fokhagymakrémmel és tejföllel.
A taco lapokat pirítsuk le egy serpenyőben vagy gáz felett.
Ha mindezzel készen vagyunk, akkor állítsuk össze a tacoinkat: taco lap, sült darált hús, szósz, friss zöldségek, petrezselymes tejföl. Halmozzuk egy nagy tányérra és osztozzunk igazságosan: aki kapja, marja! :-)
Próbáljátok ki ti is!
Ha tetszett a receptem, akkor kedveljétek a facebook oldalamat is!
https://www.facebook.com/apujolkifozte
Fotó:https://www.facebook.com/nemcsicsbotondfotoriporter