Péksütik otthon 1.
Alkoss házi készítésű croissant reggelire vagy egy jó buliba! Már gyermekkoromban is az egyik kedvencem volt ez a francia eredetű péksütemény. Iskolába menet gyakran befordultunk a pékségbe és vettünk valamit reggelire vagy tízóraira. Emlékeimet felidézve bemutatok egy könnyen elkészíthető leveles tészta receptet.
Elkészítése egyszerű és maximum 30 perc.
Hozzávalók (4 db sonkás-sajtos kroszihoz):
- konyhakész, hűtött leveles tészta (1 csomag)
- sonka (4-6 szelet ízlés szerint)
- sajt (10 dkg)
- tojás a kenéshez (1 db)
- vaj (adagonként 1 ek.)
Elkészítés:
A sütőt melegítsük fel 180 C-ra.
A tésztát vágjuk fel négy nagyjából egyforma háromszögre. Kissé nyújtsuk meg a háromszögeket, hogy minél hosszabb legyen. (A hosszúsága több tekercselést jelent.) A belsejét kenjük meg lágy vajjal. A sonkát csíkozzuk fel és halmozzuk a háromszög aljába (széles rész). Ezt követően tekerjük fel, de csak óvatosan úgy, hogy a rétegek lazán illeszkedjenek.
Helyezzük sütőpapírra a tekercseket és hajlítsuk kifli alakúra. Verjünk fel egy tojást és alaposan kenjük be vele a kifliket. Végezetül reszelt sajttal bőségesen szórjuk meg.
Mehet is a sütőbe, nagyjából 20 percre.
Készítsétek el ezt a villámgyors péksüteményt! Gyermeketek vigye magával a suliba tízórai, ez biztosan nem marad érintetlenül a táskában! ;)
Ha tetszett a receptem, akkor kedveljétek a facebook oldalamat is!
https://www.facebook.com/apujolkifozte
Fotó: https://www.facebook.com/nemcsicsbotondfotoriporter