2017. jan 22.

Csirkés pad thai tészta

írta: APU JÓL KIFŐZTE!
Csirkés pad thai tészta

_mg_7103.jpg

Csirkés pad thai tészta.

Autentikus ázsiai tésztaétel a saját konyhátokban. Bármelyik konyhában könnyen elkészíthető és egészséges alapanyagokból sincs benne hiány, a friss chili pedig felmelegít egy zord, hideg téli estén. És ilyen jót ritkán kapsz a hazai Távol-keleti éttermekben. Különleges összetevők nem kellenek hozzá, minden megtalálható egy szupermarketben és a zöldségesnél.

Alapanyagok (3-4 főre):

  • spagetti tészta (1 csomag)
  • csirkemell (30 dkg)
  • sárgarépa (2-3 db)
  • zeller (1/4 db)
  • fehérrépa (1-2 db)
  • kápia paprika (1db)
  • cukkini (1 kisebb)
  • vöröshagyma (1 db)

Fűszerek, kiegészítők:

  • chili (adagonként 1 db kicsi)
  • fokhagyma (1-2 db)
  • petrezselyem díszítésnek
  • szójaszósz
  • halszósz
  • barna cukor
  • bors
  • kesudió vagy mogyoró
  • kukoricakeményítő a sűrítéshez
  • lime vagy citrom

_mg_7031.jpg

 

Első lépések a gyors elkészítéshez:

Pucoljuk meg a zöldségeket és mossuk meg a húst. Rakjunk fel vizet a tésztának, a wok-ot vagy serpenyőt pedig tegyük a tűzre melegedni.

A húst csíkozzuk fel és forgassuk meg kukoricakeményítőben és már rakhatjuk is a forró zsiradékba pirulni. Nem fog aranybarnára sülni a keményítő miatt, de forgassuk és ha elég puhának érezzük (kb. 5 perc), akkor tegyük félre egy tányérba, mert a wok-ra még szükségünk lesz.

_mg_7032.jpg

_mg_7039.jpg

A wok-ot tegyük vissza a tűzre és öntsünk bele egy kis olajat. Amíg melegszik, addig vágjuk fel a zöldségeket vékony, kb. 5 cm-es csíkokra. Kezdjük a hagymával és a répával, aztán ahogy puhulnak, úgy jöhet a többi zöldség.

_mg_7043.jpg

Ez idő alatt biztos felforrt a víz, főzzük ki a tésztát is.

A zöldségeket locsoljuk meg egy-egy evőkanál szójaszósszal és halszóssal, majd sózzuk, borsozzuk. A zöldségeket nem kell túl puhára párolni a roppanósságuk miatt. Amit nehezen fejtettem meg az ilyen Távol-keleti "kifőzdéknél", az a szósz, amiben minden tocsog. Én nem vittem túlzásba, egy kis kísérletezéssel kellemes állagot lehet elérni. Ez pedig nem más, mint víz és keményítő, de ügyesen adagolva. 1 dl vízzel egy jó púpos kiskanálnyi keményítőt kevertem el és tettem a zöldségekhez. 1 percig főzzük még, aztán forgassuk bele a húst a zöldséges keverékhez.

_mg_7054.jpg

 

_mg_7069.jpg

_mg_7071.jpg

_mg_7079.jpg

Már kész is a gazdag zöldséges húsunk. A keverékünket tegyük ki egy tálba, mert a tésztának is szüksége van a wok-ra. A tésztát átszedem a wok-ba és ízesítem szójaszósszal, illetve rányomom a fokhagymát is.Rövid ideig átpirítom a tésztát a fűszerekkel.

_mg_7084.jpg

Tálalás sorrendje: 

  • tészta
  • zöldséges hús
  • kesudió
  • chili felaprítva
  • barna cukorral megszórjuk
  • lime vagy citromlé frissen ráfacsarva
  • aprított petrezselyemlevelek 

 

_mg_7096.jpg

Jó étvágyat!

Ha tetszett a receptem, akkor kedveljétek a facebook oldalamat is! 

https://www.facebook.com/apujolkifozte

Fotó:https://www.facebook.com/nemcsicsbotondfotoriporter

Szólj hozzá