Csirkés pad thai tészta
Csirkés pad thai tészta.
Autentikus ázsiai tésztaétel a saját konyhátokban. Bármelyik konyhában könnyen elkészíthető és egészséges alapanyagokból sincs benne hiány, a friss chili pedig felmelegít egy zord, hideg téli estén. És ilyen jót ritkán kapsz a hazai Távol-keleti éttermekben. Különleges összetevők nem kellenek hozzá, minden megtalálható egy szupermarketben és a zöldségesnél.
Alapanyagok (3-4 főre):
- spagetti tészta (1 csomag)
- csirkemell (30 dkg)
- sárgarépa (2-3 db)
- zeller (1/4 db)
- fehérrépa (1-2 db)
- kápia paprika (1db)
- cukkini (1 kisebb)
- vöröshagyma (1 db)
Fűszerek, kiegészítők:
- chili (adagonként 1 db kicsi)
- fokhagyma (1-2 db)
- petrezselyem díszítésnek
- szójaszósz
- halszósz
- barna cukor
- só
- bors
- kesudió vagy mogyoró
- kukoricakeményítő a sűrítéshez
- lime vagy citrom
Első lépések a gyors elkészítéshez:
Pucoljuk meg a zöldségeket és mossuk meg a húst. Rakjunk fel vizet a tésztának, a wok-ot vagy serpenyőt pedig tegyük a tűzre melegedni.
A húst csíkozzuk fel és forgassuk meg kukoricakeményítőben és már rakhatjuk is a forró zsiradékba pirulni. Nem fog aranybarnára sülni a keményítő miatt, de forgassuk és ha elég puhának érezzük (kb. 5 perc), akkor tegyük félre egy tányérba, mert a wok-ra még szükségünk lesz.
A wok-ot tegyük vissza a tűzre és öntsünk bele egy kis olajat. Amíg melegszik, addig vágjuk fel a zöldségeket vékony, kb. 5 cm-es csíkokra. Kezdjük a hagymával és a répával, aztán ahogy puhulnak, úgy jöhet a többi zöldség.
Ez idő alatt biztos felforrt a víz, főzzük ki a tésztát is.
A zöldségeket locsoljuk meg egy-egy evőkanál szójaszósszal és halszóssal, majd sózzuk, borsozzuk. A zöldségeket nem kell túl puhára párolni a roppanósságuk miatt. Amit nehezen fejtettem meg az ilyen Távol-keleti "kifőzdéknél", az a szósz, amiben minden tocsog. Én nem vittem túlzásba, egy kis kísérletezéssel kellemes állagot lehet elérni. Ez pedig nem más, mint víz és keményítő, de ügyesen adagolva. 1 dl vízzel egy jó púpos kiskanálnyi keményítőt kevertem el és tettem a zöldségekhez. 1 percig főzzük még, aztán forgassuk bele a húst a zöldséges keverékhez.
Már kész is a gazdag zöldséges húsunk. A keverékünket tegyük ki egy tálba, mert a tésztának is szüksége van a wok-ra. A tésztát átszedem a wok-ba és ízesítem szójaszósszal, illetve rányomom a fokhagymát is.Rövid ideig átpirítom a tésztát a fűszerekkel.
Tálalás sorrendje:
- tészta
- zöldséges hús
- kesudió
- chili felaprítva
- barna cukorral megszórjuk
- lime vagy citromlé frissen ráfacsarva
- aprított petrezselyemlevelek
Jó étvágyat!
Ha tetszett a receptem, akkor kedveljétek a facebook oldalamat is!
https://www.facebook.com/apujolkifozte
Fotó:https://www.facebook.com/nemcsicsbotondfotoriporter