2016. okt 14.

Sütőtök chutney

írta: APU JÓL KIFŐZTE!
Sütőtök chutney

 20161009103811.jpg

Tökből chutney?! Igen!

Ezúttal nem krémlevesként és nem is sütve készítjük a sütőtököt. Szóljon ez most a változtatásról, az újításról! Manapság a kanadai sütőtök a legelterjedtebb, de régebben csak a kerek, európai fajták voltak, mint például a szürke sütőtök. Én most a kanadait használom. 

A chutney indiai eredetű, tehát fűszeres, édes és csípős is egyben. A tök és a lila hagyma cukortartalmát használjuk ki, illetve az őszi-téli hónapok legajánlottabb édesítőszerét, a mézet. Továbbá fahéjat és chilit a pikáns és csípős ízekért.

Alapanyagok:

  • sütőtök(egy kisebb szelet 1/4 kg elég 2-4 főre)
  • lila hagyma (1-2 db)
  • paradicsom (1-2 db)
  • füszerek: só bors, chili, fahéj, méz
  • ciabatta kenyér
  • juhtúró
  • friss kapor

 

20161009095259.jpg

 Elkészítés:

  • a lila hagymát vágjuk kb. 1*1 cm-s kockákra és tegyük meleg olivaolajba párolódni, majd karamellizálódni
  • a sütőtököt szintén próbáljuk 1-1,5 cm-s kockákra vágni és tegyük a hagymára
  • a paradicsomot kis kockákra vágjuk és helyezzük a lepirult tökre 
  • fűszerezzük: pici só, bors, egy csipet őrölt fahéj és chili frissen vagy szárítva ízlés szerint
  • ha minden puha, egy kanál mézzel még édesítsük meg. De vigyázzunk, hogy ne főzzük túl a tököt!

 

20161009100927.jpg 

20161009101126.jpg

20161009101408.jpg

Tálalás:

  • pirítsuk meg a kenyerünket, a ciabatta-t
  • a ciabattára halmozzuk a chutney-t
  • csipegessünk rá juhtúrót és szórjuk meg aprított kaporral

20161009103234.jpg

20161009103901.jpg

Ami megmarad, azt nyugodtan rakjuk egy kis befőttes vagy csatos üvegbe és hűtőben tárolva 3-4 napig is fogyasztható.

Jó kísérletezést!

Ha tetszett a recept, akkor kedvelj a facebookon is!

https://www.facebook.com/apujolkifozte

Fotó:https://www.facebook.com/nemcsicsbotondfotoriporter

 

 

 

Szólj hozzá