Sütőtök chutney
Tökből chutney?! Igen!
Ezúttal nem krémlevesként és nem is sütve készítjük a sütőtököt. Szóljon ez most a változtatásról, az újításról! Manapság a kanadai sütőtök a legelterjedtebb, de régebben csak a kerek, európai fajták voltak, mint például a szürke sütőtök. Én most a kanadait használom.
A chutney indiai eredetű, tehát fűszeres, édes és csípős is egyben. A tök és a lila hagyma cukortartalmát használjuk ki, illetve az őszi-téli hónapok legajánlottabb édesítőszerét, a mézet. Továbbá fahéjat és chilit a pikáns és csípős ízekért.
Alapanyagok:
- sütőtök(egy kisebb szelet 1/4 kg elég 2-4 főre)
- lila hagyma (1-2 db)
- paradicsom (1-2 db)
- füszerek: só bors, chili, fahéj, méz
- ciabatta kenyér
- juhtúró
- friss kapor
Elkészítés:
- a lila hagymát vágjuk kb. 1*1 cm-s kockákra és tegyük meleg olivaolajba párolódni, majd karamellizálódni
- a sütőtököt szintén próbáljuk 1-1,5 cm-s kockákra vágni és tegyük a hagymára
- a paradicsomot kis kockákra vágjuk és helyezzük a lepirult tökre
- fűszerezzük: pici só, bors, egy csipet őrölt fahéj és chili frissen vagy szárítva ízlés szerint
- ha minden puha, egy kanál mézzel még édesítsük meg. De vigyázzunk, hogy ne főzzük túl a tököt!
Tálalás:
- pirítsuk meg a kenyerünket, a ciabatta-t
- a ciabattára halmozzuk a chutney-t
- csipegessünk rá juhtúrót és szórjuk meg aprított kaporral
Ami megmarad, azt nyugodtan rakjuk egy kis befőttes vagy csatos üvegbe és hűtőben tárolva 3-4 napig is fogyasztható.
Jó kísérletezést!
Ha tetszett a recept, akkor kedvelj a facebookon is!
https://www.facebook.com/apujolkifozte
Fotó:https://www.facebook.com/nemcsicsbotondfotoriporter