2016. nov 12.

Csirkés szuper saláta

írta: APU JÓL KIFŐZTE!
Csirkés szuper saláta

20161101_203223.jpg

Egy szuper egészséges saláta mindazoknak, akik ügyelnek testükre és vitalitásukra.

Szuper könnyű és szuper egészséges, vitamindús saláta egy könnyebb vacsorára vagy akár edzés után is jóleshet. A sok színes saláta, zöldség és csirke telis-tele vannak nyomelemekkel, fehérjével, vitaminnal, melyekre télen ki van éhezve a szervezetünk. Ez a finom étek biztos kielégíti a szervezetetek vitaminigényét.

Hozzávalók (3-4 főre):

  • csirkemell (1/4 kg)
  • kenyér (2-3 szelet krutonnak)
  • madársaláta (1 csomag)
  • piros fejes saláta vagy lolo saláta (1 fej)
  • retekcsíra (1 kis doboz)
  • újhagyma (1 csomó)
  • avokádó (2 db)
  • paradicsom (3-4 db)
  • gránátalma (1 db)
  • fokhagyma (2-3 gerezd a dresszinghez)

Fűszerek:

  • szójaszósz
  • bors
  • balzsamecet
  • olivaolaj
  • fokhagymás só vagy fokhagyma granulátum
  • kakukkfű

Elkészítés:

Az 1 cm vastag csirkeszeleteket süssük meg olivaolajon. Sózzuk és frissen őrölt borssal ízesítsük. Miközben pirítjuk a csirkét, locsoljunk rá szójaszószt. 5-5 perc elég oldalanként, utána alufóliában pihentessük.

20161101_193033.jpg

20161101_194146.jpg

A hús után a kruton elkészítése következik. A felkockázott kenyeret pirítsuk le olivaolajon, sózzuk, majd szórjunk rá fokhagyma granulátumot és egy csipet kakukkfűvel ízesítsük. A krutont is tegyük félre.

A következő lépés a dresszing összeállítása. Aprítsuk fel a fokhagymát (használhatunk fokhagymaprést, ha van). Keverjük össze a fokhagymát 1/2 dl olivaolajjal, sózzuk, borsozzuk, egy evőkanál balzsamecetet is tegyünk hozzá. Az elkészült dresszinget hagyjuk állni.

20161101_194700.jpg

20161101_195150.jpg

20161101_200616.jpg

Állítsuk össze a salátát: a tál aljára kerül a megmosott piros fejes saláta összetépkedve vagy csíkokra vágva, ezután jöjjön a cikkekre vágott paradicsom, majd a karikára vágott újhagymával folytatjuk a rétegezést, aztán a kruton következik, majd rászórjuk  madársalátát és a retekcsírát. A dresszinggel lelocsoljuk és jöhet az avokádó. Az avokádó elkészítésének is megvan a maga kis trükkje, ezt látjátok a fotókon.

20161101_200829.jpg

20161101_201046.jpg

20161101_201315.jpg

20161101_201450.jpg

Az avokádót először is félbevágjuk, megtekerjük, a magját késsel kiszedjük, majd egy kanállal kikaparjuk a finom, puha gyümölcshúst.

Most a következő egzotikus gyümölcsünk jön: a gránátalma. Az értékes magokhoz is egy kis trükkel lehet hozzájutni. Először kicsit megnyomkodjuk egy vágódeszkán a gyümölcsöt, majd félbevágjuk . A magok nem esnek ki csak úgy maguktól, ezért egy kanállal csapkodjuk meg a gránátalmát és hagyjuk kipotyogni a magokat. Vigyázzunk, hogy a keserű hús ne essen bele a salátástálba (ujjainkat használhatjuk szitának).

20161101_202116.jpg

20161101_202342.jpg

Az utolsó mozzanat még a tálalás és a saláta elpusztítása előtt a csirke felcsíkozása. Halmozzuk a saláta tetejére és essünk neki!

20161101_202930.jpg

Próbáljátok ki! Fogyasszátok egészséggel!

Ha tetszett a recept, akkor kedvelj a facebookon is!

https://www.facebook.com/apujolkifozte

Fotó:https://www.facebook.com/nemcsicsbotondfotoriporter

 

Szólj hozzá