Csirkés szuper saláta
Egy szuper egészséges saláta mindazoknak, akik ügyelnek testükre és vitalitásukra.
Szuper könnyű és szuper egészséges, vitamindús saláta egy könnyebb vacsorára vagy akár edzés után is jóleshet. A sok színes saláta, zöldség és csirke telis-tele vannak nyomelemekkel, fehérjével, vitaminnal, melyekre télen ki van éhezve a szervezetünk. Ez a finom étek biztos kielégíti a szervezetetek vitaminigényét.
Hozzávalók (3-4 főre):
- csirkemell (1/4 kg)
- kenyér (2-3 szelet krutonnak)
- madársaláta (1 csomag)
- piros fejes saláta vagy lolo saláta (1 fej)
- retekcsíra (1 kis doboz)
- újhagyma (1 csomó)
- avokádó (2 db)
- paradicsom (3-4 db)
- gránátalma (1 db)
- fokhagyma (2-3 gerezd a dresszinghez)
Fűszerek:
- szójaszósz
- bors
- balzsamecet
- só
- olivaolaj
- fokhagymás só vagy fokhagyma granulátum
- kakukkfű
Elkészítés:
Az 1 cm vastag csirkeszeleteket süssük meg olivaolajon. Sózzuk és frissen őrölt borssal ízesítsük. Miközben pirítjuk a csirkét, locsoljunk rá szójaszószt. 5-5 perc elég oldalanként, utána alufóliában pihentessük.
A hús után a kruton elkészítése következik. A felkockázott kenyeret pirítsuk le olivaolajon, sózzuk, majd szórjunk rá fokhagyma granulátumot és egy csipet kakukkfűvel ízesítsük. A krutont is tegyük félre.
A következő lépés a dresszing összeállítása. Aprítsuk fel a fokhagymát (használhatunk fokhagymaprést, ha van). Keverjük össze a fokhagymát 1/2 dl olivaolajjal, sózzuk, borsozzuk, egy evőkanál balzsamecetet is tegyünk hozzá. Az elkészült dresszinget hagyjuk állni.
Állítsuk össze a salátát: a tál aljára kerül a megmosott piros fejes saláta összetépkedve vagy csíkokra vágva, ezután jöjjön a cikkekre vágott paradicsom, majd a karikára vágott újhagymával folytatjuk a rétegezést, aztán a kruton következik, majd rászórjuk madársalátát és a retekcsírát. A dresszinggel lelocsoljuk és jöhet az avokádó. Az avokádó elkészítésének is megvan a maga kis trükkje, ezt látjátok a fotókon.
Az avokádót először is félbevágjuk, megtekerjük, a magját késsel kiszedjük, majd egy kanállal kikaparjuk a finom, puha gyümölcshúst.
Most a következő egzotikus gyümölcsünk jön: a gránátalma. Az értékes magokhoz is egy kis trükkel lehet hozzájutni. Először kicsit megnyomkodjuk egy vágódeszkán a gyümölcsöt, majd félbevágjuk . A magok nem esnek ki csak úgy maguktól, ezért egy kanállal csapkodjuk meg a gránátalmát és hagyjuk kipotyogni a magokat. Vigyázzunk, hogy a keserű hús ne essen bele a salátástálba (ujjainkat használhatjuk szitának).
Az utolsó mozzanat még a tálalás és a saláta elpusztítása előtt a csirke felcsíkozása. Halmozzuk a saláta tetejére és essünk neki!
Próbáljátok ki! Fogyasszátok egészséggel!
Ha tetszett a recept, akkor kedvelj a facebookon is!
https://www.facebook.com/apujolkifozte
Fotó:https://www.facebook.com/nemcsicsbotondfotoriporter