Kelkáposzta super food
Kelkáposzta szuper egészségesen, nem a szokványos módon elkészítve.
Ez most egy kicsit pepecselősebb, de nem nehéz recept. Most van a szezonja a különböző káposztaféléknek, ezért újragondoltam a közismert kelkáposzta főzeléket. Ma már könnyen elérhető, átlagos zöldségekkel és egy kis csavarral bárki finom és egészséges főzeléket tud otthon varázsolni. Amint látjátok nem kell hozzá űrtechnika, csak egy serpenyő meg pár alapfelszerelés.
Hozzávalók:
- kelkáposzta 1 közepes méretű (szép zöld levelekkel)
- répa 2 db
- paszternák vagy gyökér 1 db
- vöröshagyma 2 fej
- bacon csíkok
fűszerek:
- só
- bors
- majoranna
- őrölt kömény
Először is felrakom a vizet forrni, aztán előkészítem a hozzávalókat. Mindig főzés előtt előkészítem őket, így munka közben csak értük kell nyúlni.
Elkészítés:
Vegyük le a káposzta külső, sötétzöld leveleit, vágjuk ki egy ollóval vagy késsel a középső keményebb torzsáját és dobjuk a felforrt sós vízbe a leveleket. Itt jön a trükk, amitől szép zöld marad a káposzta "lé": 2-3 percig forraljuk, majd hideg vízben hűtsük le a leveleket.
A lehűlt leveleket visszarakjuk még további 5 percig főni, majd tegyük félre hűlni a következő folyamatig. Most aprítsuk fel a zöldségeket: a répákat kb. 5 cm-es csíkokra vágjuk, a hagymákat szintén csíkokra szeljük szálirányba. A bacont is csíkozzuk. Kevés olivaolajon szépen pirítsuk le a bacont és tegyük félre tálalásig. Most jó forró a serpenyő és van benne elég zsiradék és finom pörzsanyag a baconból, úgyhogy mehetnek rá a zöldségek. Pirítsuk üvegesre a hagymát, ezután dobjuk hozzá a többi zöldséget is. Szórjuk meg a zöldségeket sóval, borssal, majorannával. Egy kis főzőlével öntsük fel és hagyjuk puhulni. Eközben a maradék káposztát csíkozzuk fel, majd ha megpuhultak a répacsíkok, akkor mehet hozzá a felcsíkozott káposzta. Pirítsuk együtt puhára, de őrizzük meg roppanósságot is.
A kicsit kihűlt zöld leveleket egy aprítóba rakjuk és egy kevés főzőlével, csipet sóval, borssal, őrölt köménnyel és pár csepp olivaolajjal turmixoljuk le. Látni fogjátok, hogy a szép, sötétzöld káposzta "léhez" nem kell színezőanyag.
Tálalás:
Halmozzuk a lepirított zöldséget egy tányérba, öntsük köré a lét, végül szórjuk rá a pirított bacont. Ha megkóstoljátok, akkor ráéreztek hogy ez egy igazán izgalmas kelkáposztaétel.
Ennyi az egész, jó étvágyat kívánok! Jó kísérletezést, kóstolgatást!
Ha tetszett a recept, akkor kedvelj a facebookon is!
https://www.facebook.com/apujolkifozte
Fotó: https://www.facebook.com/nemcsicsbotondfotoriporter