2016. okt 01.

Hamburger grillen

írta: APU JÓL KIFŐZTE!
Hamburger grillen

hambi-13.jpg

Az igazi, tűzön grillezett hamburger

Ezek az utolsó napok a szabadban sütéshez, legalábbis grillen. Aki nagyon elhivatott, az persze nem adja fel a hideg ellenére sem.

A jó burger titka elsősorban a hús. A boltit most felejtsük el! Az igazi burgerhús 100 % marhából készül. A husit nem könnyű beszerezni, ha nincs egy bevált, jó hentesed. A hentesnél kérd kétszer ledarálva, és ha van, akkor 10-20% marhafaggyúval, ez a % a hús zsírtartalmától is függ. Lehetőleg nyak, oldalas és lapocka legyen vegyesen, de ha nem keveri a hentes, akkor egy szaftosabb, ám nem inas husit kérjünk. Nem kell nagy mennyiséget vásárolni a húsból, én kb. 100-120 g-os húspogácsákat szoktam gyúrni és egy hamburgerrel általában mindenki jóllakik.

A húst sóval, frissen őrölt borssal és egy kis piros paprikával Ízesítsük, de csak közvetlenül a sütés előtt fűszerezünk és keverjük össze.

A húspogácsákat ahogy összegyúrtuk, rögtön mehetnek a grillre.

 

stake_es_hambi-15.jpg

 

Ne ijedjünk meg, ha néha fellángol a parázs, a húsból kicsöpögő zsiradék miatt előfordul. Oldalanként pár percig süssük, vigyázzunk nehogy megfeketedjen!

A hús még ízletesebb lesz, ha olvasztott vajjal kenegetjük sütés közben.

 

hambi-3.jpg

 

Mielőtt összerakjuk a szendvicset, mindenképp pihentessük a husit pár percig vagy egy jénaiban vagy két mélytányért borítsunk össze. Ez idő alatt előkészítjük a bucit, a zöldségeket és a szószokat.

További hozzávalók:

  • hamburger zsemle vagy buci
  • jégsaláta
  • paradicsom
  • uborka
  • lila hagyma
  • majonéz
  • ketchup helyett én házi ajvárt használok, hogy még füstösebb ízt érjek el (lejjebb olvashatod a receptjét)
  • cheddar sajt

A bucikat vágjuk félbe és pirítsuk meg a grillen. Ezután pakoljuk össze a hambinkat. A buci alsó részét kenjük meg majonézzel.

hambi-5.jpg

 

A husikat tegyük vissza a grillre, hogy ráolvadjon a sajt.

 

hambi-9.jpg

 

Jöhet a csíkokra vágott jégsaláta és a rétegezés: hús, paradicsom, uborka, lila hagyma.

 

hambi-11.jpg

 

A zöldségek után következzen az ajvár.

 Az ajvár receptje:

Hozzávalók: olivaolaj, só, bors,  1-2 fokhagyma, csípős paprikapehely ízlés szerint,1-2 kápia vagy más piros húsú paprika, 2-3 olajban elrakott szárított  paradicsom és 1 friss paradicsom.

Elkészítés: pirítsuk meg az összetevőket, kezdjük a paprikával olívaolajon. Rakjuk hozzá a többi hozzávalót és pirítsuk tovább, ilyenkor levet eresztenek a zöldségek. Pár perc után mehet az egész az aprítóba és megfelelő, nem túl híg és nem túl krémesre készítjük.

hambi-12.jpg

 

A barátok legnagyobb örömére elkészült a házi grillhamburger. Próbáljátok ki ti is és bátran kísérletezzetek az ízekkel!

 

Jó étvágyat hozzá!

Fotó: https://www.facebook.com/nemcsicsbotondfotoriporter

 

Szólj hozzá