Hamburger grillen
Az igazi, tűzön grillezett hamburger
Ezek az utolsó napok a szabadban sütéshez, legalábbis grillen. Aki nagyon elhivatott, az persze nem adja fel a hideg ellenére sem.
A jó burger titka elsősorban a hús. A boltit most felejtsük el! Az igazi burgerhús 100 % marhából készül. A husit nem könnyű beszerezni, ha nincs egy bevált, jó hentesed. A hentesnél kérd kétszer ledarálva, és ha van, akkor 10-20% marhafaggyúval, ez a % a hús zsírtartalmától is függ. Lehetőleg nyak, oldalas és lapocka legyen vegyesen, de ha nem keveri a hentes, akkor egy szaftosabb, ám nem inas husit kérjünk. Nem kell nagy mennyiséget vásárolni a húsból, én kb. 100-120 g-os húspogácsákat szoktam gyúrni és egy hamburgerrel általában mindenki jóllakik.
A húst sóval, frissen őrölt borssal és egy kis piros paprikával Ízesítsük, de csak közvetlenül a sütés előtt fűszerezünk és keverjük össze.
A húspogácsákat ahogy összegyúrtuk, rögtön mehetnek a grillre.
Ne ijedjünk meg, ha néha fellángol a parázs, a húsból kicsöpögő zsiradék miatt előfordul. Oldalanként pár percig süssük, vigyázzunk nehogy megfeketedjen!
A hús még ízletesebb lesz, ha olvasztott vajjal kenegetjük sütés közben.
Mielőtt összerakjuk a szendvicset, mindenképp pihentessük a husit pár percig vagy egy jénaiban vagy két mélytányért borítsunk össze. Ez idő alatt előkészítjük a bucit, a zöldségeket és a szószokat.
További hozzávalók:
- hamburger zsemle vagy buci
- jégsaláta
- paradicsom
- uborka
- lila hagyma
- majonéz
- ketchup helyett én házi ajvárt használok, hogy még füstösebb ízt érjek el (lejjebb olvashatod a receptjét)
- cheddar sajt
A bucikat vágjuk félbe és pirítsuk meg a grillen. Ezután pakoljuk össze a hambinkat. A buci alsó részét kenjük meg majonézzel.
A husikat tegyük vissza a grillre, hogy ráolvadjon a sajt.
Jöhet a csíkokra vágott jégsaláta és a rétegezés: hús, paradicsom, uborka, lila hagyma.
A zöldségek után következzen az ajvár.
Az ajvár receptje:
Hozzávalók: olivaolaj, só, bors, 1-2 fokhagyma, csípős paprikapehely ízlés szerint,1-2 kápia vagy más piros húsú paprika, 2-3 olajban elrakott szárított paradicsom és 1 friss paradicsom.
Elkészítés: pirítsuk meg az összetevőket, kezdjük a paprikával olívaolajon. Rakjuk hozzá a többi hozzávalót és pirítsuk tovább, ilyenkor levet eresztenek a zöldségek. Pár perc után mehet az egész az aprítóba és megfelelő, nem túl híg és nem túl krémesre készítjük.
A barátok legnagyobb örömére elkészült a házi grillhamburger. Próbáljátok ki ti is és bátran kísérletezzetek az ízekkel!
Jó étvágyat hozzá!
Fotó: https://www.facebook.com/nemcsicsbotondfotoriporter