Házi gyros (csirkés tekercs)
Ha meguntátok a "sarki gyros"-t, akkor készítsetek sajátot! Nem kell hozzá sok alapanyag meg bonyolult recept. Egyszerű elkészíteni és ha többször csináljátok, akkor a saját és a társaság ízlésének megfelelően tudjátok alakítani a receptet.
Íme egy szuper, gyorsan összerakható csirkés tekercs (azért nem gyros, mert nem forgó nyárson sütöm, de hát kinek van ilyen otthon?!) receptjét szeretném veletek megosztani.
Ez a receptet biztos, hogy sikert arat bármelyik házibulin, baráti összejövetelen, azt garantálom!
Az alapanyagok:
- Tészta: nem kell a házi pitával, tortilla lapokkal vesződni, jó minőségűt lehet kapni boltban, amit csak melegíteni kell
- Zöldségek:
- lila hagyma (érdemes pár csepp citrommal leönteni, így nem lesz csípős)
- jégsaláta csíkokra vágva
- uborka vékony félkarikákra vágva
- paradicsom is félkarikákra vágva
- Tejfölös vagy joghurtos szósz: kis pohár joghurt, só, bors, csipet őrölt kömény, fokhagymakrém
- Tzatziki, ha van rá időd
- Csípős szósz: erős darált paprika, pici víz (erősebb lesz egy kis olajtól)
- Husi: a csirkecomb filé szuper hozzá, csíkokra vágva és fűszerezve
- Fűszerek: kész gyros fűszer, só vagy fokhagymás só, őrölt kömény, őrölt paprika, olaj
Elkészítés:
A husit érdemes a fűszerekkel és az olajjal előre összekeverni. Annyi olajat használj, amennyi épp ellepi a keveréket. Amíg pihen, addig a zöldségeket és a szószokat kell előkészíteni.
Rakjuk fel a serpenyőt melegedni, de nem kell bele zsiradék, mert az már van a húson. Ha már jó forró a serpenyő, akkor rakjuk bele a husit és jól pirítsuk át.
Ha ez megvan, akkor félre is rakhatjuk pihenni.
A tortillákat átpirítjuk serpenyőben vagy egy csipesszel a gáz fölött, de ügyeljünk hogy ne égjen meg. Nem baj ha megpirul itt-ott, csak ne legyen megfeketedve.
Ha ez is megvan, akkor máris lehet összerakni a tekercseket.
Alufóliával megfogjuk a forró tortillát, belerakunk egy kanál joghurtos szószt vagy tzatzikit,
erre az ágyra rakjuk a husit, a zöldségeket és a csípőset, ha kérik.
(hagyma, csípős mehet?) :)
Már csak össze kell hajtogatni és felfalni.
A szószokkal és zöldségekkel isteni, laktató partikaja.
Próbáljátok ki ti is! Ha tetszett, kövesd a blogom!
Fotó: https://www.facebook.com/nemcsicsbotondfotoriporter/